Et lux perpetua luceat eis, або Кілька слів про Моцарта

Стандартний

1KcqTWICI-4 Вчора ввечері я чітко зрозуміла, що це не може далі продовжуватись.

Це був звичайний вечір неділі, моя меломанська натура зголодніла, і я годувала її викопаними новинками. Брамс за Вагнером, Бетховен за Шопеном – і тут я внєзапно згадала, що у мене немає повністю Requiem’у Моцарта. По частинкам колись нашкребла, а от немає цілого в одному виконанні. Ну звісно, чим ще нагодувати цю зголоднілу  музичну душу з її збоченськи абсолютним слухом?! Пєнь от ясєня, що Моцартом.

Відкрило дитя google.com, ввело пошуковий запит “скачать моцарт реквием”… І тут мені схотілось застрелитись, повіситись, спалити себе живцем, викинутись із 20-поверху і після цього всього, на завершення, втопитись. Зрадник-гугл забитий посиланнями “скачать моцарт реквием по мечте”! Зайшла на get-tune.net, забиваю в пошуку “моцарт” – і мені на голову знову звалюється: “Мелодия для души – Моцарт – Гроза”, “Вольфганд Амадей Моцарт – Душа”, “В.А.Моцарт. Реквием по мечте. Последнее великое творение пронизывает насквозь”, “В.А.Моцарт – Симфония №4 для фортепиано и скрипки (Душа)”, “Моцарт – Музыка ангелов”…

Люди, бідний Моцарт вам нічого не зробив, але він перевертається нещадно у труні, давайте дамо людині відпочити. Що найцікавіше, що цього всього не приписали Бетховену наприклад. А чому? Бетховен ображається може, ні?

Тепер коротко і ясно. Те, що народ обізвав “Моцарт – Душа” – це ніяк не Моцарт, як ви вже зрозуміли. Цей трек належить ірландсько-норвезькому дуету Secret Garden, який має у своєму репертуарі ще багато прекрасної музики, і має не менш прекрасну назву “Songs from a Secret Garden”.

Також доволі несподівано знайшла під “авторством” Моцарта композицію “River flows in you” південно-корейського піаніста і композитора Yiruma. Це було справжнє #внєзапно, бо я була свято переконана, що після того, як вона прозвучала в сутінках, фанати мали уже давно викачати все це собі у плеєри і тим більше знайти первинного виконавця. Виявилось, що я дуже і дуже глибоко помилялась і недооцінила чиїхось бажань приписати все найкраще в цьому світі Моцарту.

Тепер розберемось із дивним треком “Моцарт – Реквием по мечте”, яким забитий весь Google. Цей трек звучав у фільмі “Requiem for a Dream”, але це ні разу не Моцарт. Навіть не Вагнер. Це британський композитор Clint Mansell, я думаю, що йому дуже приємно, що його до Моцарта прирівняли, але всього в міру.

У творчій спадщині Моцарта дійсно є Requiem. Заупокійна месса, останній його твір, який він так і не завершив. Після смерті Моцарта твір допрацьовували його вдова та учень Ф.К. Зюссмайр. Написання “Реквієму” замовив один граф, який дуже любив видавати чужі твори за свої. Моцарту була поставлена умова писати анонімно, і він не міг не погодитись, оскільки останні роки свого життя від доживав у злиднях. Але правда має фантастичну властивість завжди вилазити на поверхню – і сьогодні в музичних школах усі вивчають Моцарта, а не якогось там графа. Requiem сьогодні складається із 14 частин. Остання частина дійсно називається Lux Aeterna, що в перекладі означає “вічне світло”. Але не плутайте Менсела і Моцарта.

Твір вражає величністю, і в окремі моменти я не можу слухати його без сліз, настільки чомусь мене пробирає до кісточок.

Друга частина – Kyrie (Kyrie eleison, Christe eleison). Диригент – Леонард Бернстайн.

Третя частина – Dies irae. Слова говорять самі за себе. Величний марш.

Dies irae, dies illa
Solvet saeclum in favilla,
Teste David cum Sibylla.
Quantus tremor est futurus,
Quando judex est venturus,
Cuncta stricte discussurus.
День гнева, тот день
Превратит мир в пепел,
По свидетельству Давида и Сивиллы.
Сколь великий ужас настанет,
Когда придет Судия,
Который сурово всё рассудит.

Ну і нарешті те, від чого у мене кров холоне в судинах – Lacrimosa dies illa (слізний день). Під неї я б хотіла помирати, так і запишіть. Це схоже на уособлення вічності, небуття, ця музика змушує усвідомити свою нікчемність перед лицем смерті.

На відео – починається із 01:25.

Lacrimosa dies illa,
Qua resurget ex favilla
Judicandus homo reus.
Полон слез тот день,
Когда восстанет из праха
Чтобы быть осужденным, человек.
Huic ergo parce, Deus,
Pie Jesu Domine,
Dona eis requiem. Amen.
Так пощади его, Боже,
Милостивый Господи Иисусе,
Даруй им покой. Аминь.

Так що бігом витирайте із своїх аудіозаписів все, що не належить Моцарту. У нього краще, самі чули.

Якщо Вам схотілось більше Моцарта, тиць сюди, cюди.

5 thoughts on “Et lux perpetua luceat eis, або Кілька слів про Моцарта

  1. Олександро, читала на одному подиху!
    Хоч і мій улюбленець Бетховен (Якому направду кажучи контактівці теж чортівні поприсували), але й Моцарта я обожнюю!
    І мене саму дратує, як незнані в цьому люди понавиписують всякої музики відомим іменам, які до цього не мають причетності.
    Щиро сподіваюсь, що комусь ця стаття стане в пригоді, аби навести лад у власних музичних колекціях.
    Іще: Lacrimosa dies illa мене теж пробирає до глибини душі…

  2. Дівчата, я думаю ви не будете проти, якщо прихильник суто електронної музики спробує відчайдушно вклинитись в обговорення вище наведеного музичного феномену 🙂

    Якось я мав потребу найти трек Аве Марія. Я в класиці майже ноль, але яке ж було моє здивування, коли я найшов купу різних назв та виконавців. Крім того що версійностей багато було з різними оперними вокалами, так ще й оригінальність та авторство пісні для мене тепер під питанням.

    Я не дуже тим займаюсь, бо серце моє віддано тільки #EDM але скажу що, і в електронній музиці є багато фейків. А ще більше – люди так тішаться коли мають якусь пісню і аплоадять на ютюб, що в них включається “звьозная балєзнь”, і вони починаю “фантаніровать” творчими назвами треків.

    В мене часто буває натрапляю на лайв рекорди з шоу. Ну нафіга його аплоадити? Якісь з мобілки – просто смерть вухам.

    Ви вже не обессудьте, как мог.. Але без коментаря таку якісну блого-пост-роботу залишити не міг 🙂

    • Ну по-перше, мерсі за комплімент з приводу якісної блого-посто-роботи.
      А по-друге, з приводу Аве Марії – це католицька молитва до Богородиці, і її поклали на музику дуже багато композиторів, і переспівали теж дуже багато виконавців. Можливо, колись напишу про духовну музику трошки детальніше 🙂

  3. Сповіщення: Несправедливо ображений Бетховен | zarazko

Залишити коментар